niedziela, 29 maja 2011

Jajka z groszkiem i szynka serrano

Hiszpanie jedza bardzo duzo jajek. Przepis Carmen, mamy mojej kolezanki z pracy.

- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 puszki groszku
- 5 zabkow czosnku
- pol cebuli
- zielona pietruszka
- oliwa
- lyzka maki
- pol szkalnki bialego wina
- pol kostki rosolowej
- pieprz
Na oliwie podsmazmy drobno pokrojony czosnek i cebule. Dodajemy kawalki szynki serrano. Do tego dodajemy lyzke maki, mieszamy i zalewamy to bialym winem. Ma powstac rodzaj sosu, nie za gesty, ale tez nie zupelnie plynny. Do tego dodajemy pol kostki roslowej , pieprz, pietruszke i na koncu groszek. Gotujemy przez chwile i dodajemy przekrojone na pol jajka na twardo. Gotujemy razem kilka minut.

1 komentarz: