niedziela, 8 maja 2011

Panna cotta

Moj ulubiony deser.

-0, 5 l smietany kremowki
- l laska wanilii
- zelatyna
- 5 lyzeczek cukru
- skorka z cytryny

- owoce: jagody, maliny
- dzem malinowy, lub z owocow lesnych
-troche czerwonego wina

250 ml smietany gotujemy z laska wanilii, dodajemy 5 lyzeczek cukru i skorke cytrynowa. Laske wyciagamy i przecianamy wzdluz i dodajemy ziarenka do smietany. Wyciagamy skorke cytrynowa. Powoli dodajemy zelatyne (odpowiednia proporcja na pol litra).
Ubiajmy pozostale 250 ml smietany, powoli dodajemy do reszty. Mieszamy. Wlewamy do naczynia, ja uzywam silikonowych foremek. Wkladamy do lodowki na kilka godzin.

Sos na cieplo: na malej patelni, lub w malym rondelku podgrzewamy czerwone wino, dodajemy dzem i czekamy az wino odparuje.
Wykladamy panna cotte na talerz. Polewamy talerz sosem i dekorujemy owocami. Pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz