czwartek, 26 maja 2011

Pstrąg z szynka serrano

- jeden pstrag teczowy na osobe
- 6 plasterkow szynki serrano
- 1 cytryna
- kromka chleba, najlepiej ciabatty
- oliwa
- maka
- sol, pieprz
- rybna kostka roslowa lub pol szkalnki rosolu rybnego
- swieza pietruszka


Pstraga solimy w srodku, obtaczamy w mace i smazymy na oliwie po 4 minuty z kazdej strony.
Na osobnej patelni smazymy szynke serrano pokrojona w drobne kawalki, powinna byc chrupiaca. Ukladamy szynke na talerzu, na ktorym wczesniej umieszczamy kilka warstw papieru kuchenego.
Na tym samy tluszczu smazymy grzanki, rowniez odkladmy je na talerz z papierem aby odtluszczyc je troche.
Cytryne obieramy ze skorki i kroimy w drobna kostke. Wlewamy troche oliwy na kolejna patenie (to jedyny minus tego przepisu) i smazymy kawalki cytryny az sie rozpuszcza. Dolewamy do tego pol szklanki rosolu rybnego i gotujemy kilka minut. Wrzucamy do tego szynke, grzanki i pietruszke, mieszamy i podgrzewamy chwile razem (30 sekund). Polewamy tym rybe. Wysmienite!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz