niedziela, 22 maja 2011

Kurczak w sosie curry

- 1 kg udek kurczaka przekrojonych na pol
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 3 zabki czosnku
- 250 ml smietany
- przyprawa indyjska garam masala (cynamon, chili, imbir, anyz, kurkuma, kminek, kolendra, kardamon)
- sol i pieprz
-  2 lyzeczki curry
- oliwa


Kurczaka przyprawiamy gram masala, sola i pieprzem, zostawiamy na kilka godzin. Smazymy go na zlocisty kolor na oliwie.  Gdy sie usmazy wyciagamy kurczaka z patelni i ukladamy na telerzu na papierze kuchennym aby odciekl tluszcz. Na tej samej patelni smazymy na oliwie 2 cebule pokrojone w piorka i czosnek. Gdy cebula zmieknie dodajemy 2 pomidory obrane ze skorki i dusimy wszystko razem jakies 10 minut. Dodajemy smietane, sol i dwe lyzeczki curry. Sos miksujemy i dodajemy do niego usmazonego wczesniej kurczka. Gotujemy razem ok 20 mniut. Podajemy z ryzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz