niedziela, 8 maja 2011

Salmorejo

 Przepis z Kordowy: zupa zimna, rodzaj gazpacho, bez ogorka i papryki. Przepis bardzo prosty  dlatego liczy sie dobra jakosc skaldnikow.

1, 5 kg dojrzalych pomidorow
3 kromki chleba
4 zabki czosnku
4 lyzki oliwy z oliwek
3 lyzki octu z czerwoneg winnego
2 jajka ugotowane na twardo
szynka serrano, parmenska albo inna podobna

Pomidory zalewamy wrzatkiem, pozniej lodowata woda i obieramy ze skorki. Chleb moczymy we wodzie dodajemy do pomidorow, dodajemy czosnek, 2 lyzki oliwy, 3 lyzki octu i sol. Miksujemy wszysto dokladnie. Zupe przelewamy prze sitko i chlodzimy przez kilka godzin w lodowce. Na talerzu podajemy z ugotownym jajkiem pokrojonym w kostke i z szynka serrano, lub podobna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz