piątek, 6 maja 2011

Tortilla de patatas, czyli hiszpanska klasyka

- 5-6 jajek
-4 duze ziemniaki
-duza cebule
-jeden zabek czosnku
-oliwe z oliwek rzecz jasna
-sol



Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie palsterki. Na patelni podgrzewamy sporo oliwy i podsmazamy ziemniaki, maja byc miekkie, ale nie spieczone. Dodajemy do tego cebule rowniez pokrojona w plasterki, smazymy to razem. Wrzucamy do tego jeden nieobrany zabek czosnku, ktory nalezy wyciagnac na koncu smazenia.
W misce rozbijamy jajka. Do tej jajecznej masy dodajemy ostudzone ziemnamki z cebula, mieszamy to dobrze i solimy, uwaga latwo przesoilc. Na patelni podgrzewamy troche oliwy, tym razem nie za duzo i wlewamy w to jajeczno-ziemniaczana mase. Po chwili zmniejszamy ogien. Po kilku minutach czeka nas najtrudniejsza zadanie, nalezy bowiem przewrocic tortille na druga strone przy uzyciu duzego talerza. Musi sie sciac z drugiej strony, nie nalezy jej smazyc zbyt dlugo. Po kilku minutach jest gotowa.
Swietna na impreze, mozna podac na zimno pokrojona w kostki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz