Danie z polnocnego regionu Hiszpanii, z Galicjii, popularne w calym kraju.
- duza osmiornica
- 4- 5 ziemniakow
- oliwa z oliwek
- gruba sol morska
- wedzona ostra papryka typu pimentón
Osmiornice zanurzamy we wrzatku, wyciagamy dwukrotnie i ponownie zanurzamy. Gotujemy do miekkosci. Mozna dodac liscie laurowe( ja nie przepadam). Osmiornice kroimy na kawalki, odkrawajac czesci niejadalne.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy je i kroimy na duze kawalki.
Mieszamy oliwe z oliwek z dobrej jakosci papryka mielona pimentón, dodajemy sol.
Ukladamy cieple jeszcze ziemniaki na talerzu, na tym osmiornice porojona w kawalki, polewamy sosem.
poniedziałek, 9 maja 2011
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz