- 1kg wieprzowych żeberek
marynata do miesa:
-3 lyzki żurawiny do miesa
- 2 lyzki ketchupu
-1 lyzka sosu sojowego
-1 lyzka musztardy
- 2 lyzki cukru brazowego (moze byc bialy)
- 2 lyzki octu balsamicznego
-1 lyzka oliwy z oliwek, sol, pieprz
- ziemniaki
sos do zimniakow:
- 3 lyzki oliwy z oliwek
- 2 zabki czosnku
- pol kostki knorra
- rozmaryn
* Przygotowujemy marynate do miesa, mieszamy: żurawine, ketchup, sos sojowy, musztarde, cukier, oliwe i ocet balsamiczny (ocet powoduje ze zeberka sa miekkie i soczyste). Przyprawiamy sola i pieprzem.
Zostawiamy zeberka w marynacie ok. godziny.
* Przygotowujemy sos, ktorym polejemy ziemniaki. Rozgniatamy 2 zabki czosnku, mieszamy z oliwa, polowa kostki knorra i rozmarynem.
* Ukladamy zeberka w naczyniu zarodpornym. Po bokach ukladamy ziemnaczki przekrojone na pol. Polewamy ziemniaki sosem.
* Wkladamy do piekarnika na godzine, mozna jescze piec przez 20 minut pod przykryciem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz