niedziela, 20 maja 2012

Żurawinowe żeberka zapiekane z ziemniakami



- 1kg wieprzowych żeberek

marynata do miesa:

-3 lyzki żurawiny do miesa
- 2 lyzki ketchupu
-1 lyzka sosu sojowego
-1 lyzka musztardy
- 2 lyzki cukru brazowego (moze byc bialy)
- 2 lyzki octu balsamicznego
-1 lyzka oliwy z oliwek, sol, pieprz

- ziemniaki

sos do zimniakow:

- 3 lyzki oliwy z oliwek
- 2 zabki czosnku
- pol kostki knorra
- rozmaryn




* Przygotowujemy marynate do miesa, mieszamy: żurawine, ketchup, sos sojowy, musztarde,  cukier, oliwe i ocet balsamiczny (ocet powoduje ze zeberka sa miekkie i soczyste). Przyprawiamy sola i pieprzem.
Zostawiamy zeberka w marynacie ok. godziny.

* Przygotowujemy sos, ktorym polejemy ziemniaki. Rozgniatamy 2 zabki czosnku, mieszamy z oliwa, polowa kostki knorra i rozmarynem.

* Ukladamy zeberka w naczyniu zarodpornym. Po bokach ukladamy ziemnaczki przekrojone na pol. Polewamy ziemniaki sosem.

* Wkladamy do piekarnika na godzine, mozna jescze piec przez 20 minut pod przykryciem.

Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz