czwartek, 10 maja 2012

Cake salé z czarnymi oliwkami i boczkiem


W koncu upal a  co za tym idze moje ulubione pikniki w parkach...
Cake salé swietnie nadaje sie na piknik.To francuski przepis na slona babke. Rewelacja!!!

Skladniki podstawowe:
- 175 gr maki
- 100 ml bialego wina
- 100 ml oleju slonecznikowego
- 3 jajka
- 100 gr zoltego sera
- drozdze w proszku (ok 15 gr) lub dwie lyzki proszku do pieczenia
- sol i swiezo zmielony pieprz

Skladniki dodatkowe ( mozna je zamienic na szynke, kurczaka, papryke, roquefort itp)

- czarne oliwki
- 2 lyzeczki dobrej ostrej musztardy
- 100 gr wedzonego boczku




* Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
* Jajka ubijamy, dodajemy oliwe i stopniowo make, suche drozdze oraz wino i na koncu utarty ser. Mieszamy wszystko dokladnie.

* Boczek kroimy w drobna kostke i podsmazmy na suchej patelni. Dodajemy go do ciasta.

* Oliwki kroimy drobno i rowniez dodajemy do ciasta. Dodajemy rowniez 2 lyzeczki dobrej musztardy i przyprawiamy sola i pieprzem, mozna dodac oregano.

* Ciasto przelewamy do wysmarowanej tluszczem foremki i wkladamy do piekarnika na 40 minut.

Dobre na cieplo i na zimno, idealne do piwa no i na piknik oczywiscie!!!

Pyszne!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz