wtorek, 15 maja 2012
Ryba w sosiem pomidorowym z oliwkami
- ryba ( w moim przypadku watlusz, moze byc inna)
- 1 cebula
-1/2 zielonej papryki
- 3 zabki czosnku
- rodzynki
- zielone oliwki
- gesty sos pomidorowy
- oliwa
- maka
- sol, pieprz, odrobina cukru
- pol kieliszka bialego wina
* Rybe obtaczamy w mace i smazymy na oliwie po pol minuty z kazdej strony( w wersji light rezygnujemy z maki). Wykladamy ja na papier kuchenny.
* Na tej samej patelni dusimy na oliwie drobno pokrojona cebule i papryke. Gdy beda miekkie dodajemy czosnek.
* Zalewamy to sosem pomidorowym, przyprawiamy sola, pieprzem i odrobina cukru. Dodajemy rodzynki, przekrojone na pol oliwki i wlewamy pol kieliszka wina. Gotujemy sos przez ok. 5 mniut.
* Dodajemy do sosu rybe i gotujemy calosc jeszcze przez kolejne 5 minut.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To jeden z takich przepisów, które na pewno gdzieś zapiszę i kiedyś wykorzystam. Bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńCiesze sie, smacznego!!!
UsuńWszytko super. Rodzynki pozostawiłabym jednak do sernika, ale to subiektywna opinia:P
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Tapenda
Rodzynki to wplyw arabski, sa obecne w wielu przepisach w kuchni hiszpanskiej, nie moglam sie do nich przekonac na poczatku, ale wierz mi ze smakuja super w sosach pomidorowych do ryby. Oczywiscie jesli nie przesadzimy z ilosci;))))pozdrawiam
UsuńPodoba mi sie Wasz blog, bede zagladac!!!