czwartek, 17 maja 2012

Patatas a la riojana



Danie z winiarskiego regionu La Rioja, na polnocy Hiszpanii:

-2 chorizo
- 4 duze ziemniaki
- 1 pomidor
- pol czerwonej i pol zielonej papryki
- duza cebula
- 4 zabki czosnku
- pol kieliszka czerwonego wina
- 3 szklanki bulionu
- sol, pieprz i ostra papryka (najlepiej wedzony pimentón), mozna dodac tymianek



Proste danie jednogarnkowe, cos miedzy zupa a gulaszem, ostre i smaczne. Polecam.

* W duzym garnku dusimy na oliwie cebule, papryke, na koncu dodajemy  czosnek.

*  Wlewamy 3 szklanki bulionu, dodajemy chorizo pokrojone w grube plasterki oraz cztery duze ziemniaki pokrojone w duze kawalki.

* Pomidora obieramy ze skorki, kroimy w kostke i dodajemy do reszty skladnikow.

* Wlewamy pol kieliszka czerwonego wina.

* Przyprawiamy calosc sola, pieprzem i koniecznie ostra paryka, mozna dodac rowniez tymianek (ja uzylam wedzona papryke pimentón oraz sucha ostra cayenne). Gotujemy ok 30 mniut az ziemniaki beda miekkie.

Smacznego!!!



2 komentarze:

  1. Lubie gotowac z winem. Czasem nawet dodaje troche do jedzenia ;)
    A tak serio, mysle, ze te ziemniaczki podbilyby moje serce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez czesto dadaje wino. I popijam je gdy gotuje;))pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń