niedziela, 13 maja 2012

Ensalada campera, czyli salatka ziemniaczana z tunczykeim i papryka


Popularna salatka, hiszpanska klasyka obecna zawsze w letnich zestawach lunchowych menu del día. Bardzo prosta, dobra na piknik- ensalada campera, czyli chlopska salatka:

- 4 ziemniaki
- 2 jajka
- zielona papryka
- czerwona papryka
- pomidor
- czerwona cebula
- zielone oliwki
- puszka tunczyka w oliwie
- oliwa
- ocet winny
- sol, pieprz




* Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy na dosc spore kawalki. To samo robimy z jajkami.

* Papryke, cebule, oliwki i pomidora kroimy drobno.

* Mieszamy ziemnkniaki, jajka i pozostale skladniki, dodajemy tunczyka z puszki. Przyprawiamy oliwa, dobrym octem winnym sola i pieprzem.

*Wkladamy do lodowki, salatka powinna byc podana chlodna.

Smacznego!!!!


3 komentarze:

  1. Fajna sałatka - na letni obiad w upalne dni, gdy nic poza sałateczką zjeść się nie chce ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyśmienite składniki. to nie mogło się nie udać :D
    pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń