sobota, 19 maja 2012

Pomidorowy chłodnik z bazylią i mozarellą


- 2 kg pomidorow
- 5 lyzek oliwy z oliwek extra virgin
- 1 zabek czosnku
- 1 lyzka octu winnego
- ok 10 listkow swiezej bazylii
- mozarella (najefektowniej wygladaja male kulki mozarelli nabite na patyki  do szaszlykow)
- sol





* Pomidory zalewamy najpierw wrzatkiem pozniej lodowata woda i obieramy ze skorki.

* Miksujemy pomidory z bazylia (duzo, zupa miec mocno bazyliowy smak!) , oliwa, czosnkiem i octem. Przyprawiamy sola.

* Przecedzamy zupe, gdy wyda wam sie za gesta mozecie dolac troche wody.

* Podajemy z mozarella i listkami bazylii.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. teraz sezon na pomidory, więc napewno aromatyczny i pyszny ! trzeba wypróbować bo z mozzarellą nie kombinowałam wcześniej, zawsze tylko z bazylią :)
    :)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie
    Szana ;)
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki, bede zagladac, pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń