sobota, 26 maja 2012

Ziemniaki faszerowane pieczarkami


Ziemniaki z pieczarkami sa swietnym dodatkiem do obiadu.

- mlode ziemniaki ugotowane w mundurkach
- pieczarki
- cebula
- czosnek
- szczypiorek
- zielona pietruszka
- utarty ser
- sol, pieprz




* Ziemniaki gotujemy w mundurkach i czekamy az ostygna.

* Na oliwie dusimy cebule (sporo!) i gdy bedzie juz miekka dodajemy drobno pokrojone czosnek i pieczarki. Mozna dodac boczek lub szynke serrano, ja tym razem postawilam na wersje wegetarianska.

* Pieczarki dusimy  na malym ogniu, przyprawiamy sola, pieprzem, mozna zamiast soli dodac wegete. Pieczarki powinny byc suche, czekamy az wyparuje woda, ktora puszcza. Dodajemy do nich szczypiorek i zielona pietruszke.
* Ziemniaki kroimy na pol i przy uzyciu malej lyzeczki wydrazamy je i nastepnie faszerujemy pieczarkami.

* Posypujemy zoltym serm i zapiekamy ok 10 minut w piekarniku.

Smacznego!!!



1 komentarz:

  1. Proste i smaczne, takie coś z niczego, lubię takie przepisy.

    OdpowiedzUsuń