Ziemniaki z pieczarkami sa swietnym dodatkiem do obiadu.
- mlode ziemniaki ugotowane w mundurkach
- pieczarki
- cebula
- czosnek
- szczypiorek
- zielona pietruszka
- utarty ser
- sol, pieprz
* Ziemniaki gotujemy w mundurkach i czekamy az ostygna.
* Na oliwie dusimy cebule (sporo!) i gdy bedzie juz miekka dodajemy drobno pokrojone czosnek i pieczarki. Mozna dodac boczek lub szynke serrano, ja tym razem postawilam na wersje wegetarianska.
* Pieczarki dusimy na malym ogniu, przyprawiamy sola, pieprzem, mozna zamiast soli dodac wegete. Pieczarki powinny byc suche, czekamy az wyparuje woda, ktora puszcza. Dodajemy do nich szczypiorek i zielona pietruszke.
* Ziemniaki kroimy na pol i przy uzyciu malej lyzeczki wydrazamy je i nastepnie faszerujemy pieczarkami.
* Posypujemy zoltym serm i zapiekamy ok 10 minut w piekarniku.
Smacznego!!!
Proste i smaczne, takie coś z niczego, lubię takie przepisy.
OdpowiedzUsuń