sobota, 19 maja 2012

Quiche z kozim serem i karamelizowana cebula


Uwielbiam polaczenie: ser kozi+ cebula karamelizowana. Sprawdza sie w saltkach, kanapkach jak rowniez w slonych tartach. Dzis proponuje quiche:

- ciasto francuskie
- miekki ser kozi
- 3 jajka
- 200 ml smietany
- 100 gr utartego ostrego sera

Do cebuli karamelizowanej:

- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- 4 lyzki cukru brazowego
- 3 lyzki octu balsamicznego




 
* Nagrzewamy pikarnik do 180 stopni.

* Przygotowujemy cebule karemelizowana: na oliwie podsmazmy cebule pokrojona w piorka. Gdy sie zeszkli dodajemy 3-4 lyzki brazowego cukru, zalewamy octem i dusimy ok 20 minut, mieszajac od czasu do czasu. Mozna cebule podlac woda. Cebulka powinna byc brazowa ale miekka, nie chrupiaca. Przyprawiamy szczypta soli.
* Forme do tarty wykladamy ciastem francuskim i zawijamy brzegi.

* W misce rozbijamy 4 jajka, mieszamy je z utartym serem, przyprawiamy sola i swiezo zmielonym czarnym pieprzem.   Dodajemy cebule karamelizowana, mieszamy i wylewamy calosc do formy.

* Ser kozi kroimy w plastry i ukladamy je wciskajac w mase jajeczna na quichu.

* Wkladamy do piekarnika na 25- 30 minut.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz