Uwielbiam polaczenie: ser kozi+ cebula karamelizowana. Sprawdza sie w saltkach, kanapkach jak rowniez w slonych tartach. Dzis proponuje quiche:
- ciasto francuskie
- miekki ser kozi
- 3 jajka
- 200 ml smietany
- 100 gr utartego ostrego sera
Do cebuli karamelizowanej:
- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- 4 lyzki cukru brazowego
- 3 lyzki octu balsamicznego
* Nagrzewamy pikarnik do 180 stopni.
* Przygotowujemy cebule karemelizowana: na oliwie podsmazmy cebule pokrojona w piorka. Gdy sie zeszkli dodajemy 3-4 lyzki brazowego cukru, zalewamy octem i dusimy ok 20 minut, mieszajac od czasu do czasu. Mozna cebule podlac woda. Cebulka powinna byc brazowa ale miekka, nie chrupiaca. Przyprawiamy szczypta soli.
* Forme do tarty wykladamy ciastem francuskim i zawijamy brzegi.
* W misce rozbijamy 4 jajka, mieszamy je z utartym serem, przyprawiamy sola i swiezo zmielonym czarnym pieprzem. Dodajemy cebule karamelizowana, mieszamy i wylewamy calosc do formy.
* Ser kozi kroimy w plastry i ukladamy je wciskajac w mase jajeczna na quichu.
* Wkladamy do piekarnika na 25- 30 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz