sobota, 10 marca 2012

Mus czekoladowy z cynamonem i kardamonem- bardzo prosty

Najprostszy mus czekoladowy pod sloncem!!!!

- 250 ml smietany
- tabliczka czekolady (ja uzywam specjalnej do deserow, ktora latwo sie rozpuscza)
- 500 ml bitej smietany (nie w sprayu, nalezy ubic samemu)

dodatki: cynamon, kardamon, dla odwaznych chili



Smietanke podgrzewamy w garnku i rozpusczamy w niej czekolade, dokladnie mieszajac. Dodajemy przyprawy: najlepiej cynamon z kardamonem, mozna dodac tylko cynamon,lub wylacznie chili. Pozostawiamy na godzine az ostygnie. Nastepnie powoli dodajemy bita  smietane, delikatnie mieszajac. Napelniamy pucharki lub kieliszki musem  i wkladamy do lodowki na kilka godzin przed podaniem. 

 

3 komentarze:

  1. piękny i smakowity deser ;)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana-Banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... już sprawdziłam czy mam wszystkie produkty na deser, ale niestety muszę się wstrzymać, ale na pewno wypróbuję Twoja propozycje

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie wygląda :)
    Zastanawiam się tylko jakiej śmietanki użyłaś? ; )

    OdpowiedzUsuń