sobota, 10 marca 2012

Omułki w pikantnym sosem

- omułki (mule)
- 1 mala zielona papryka
- pol duzej cebuli
- 4 zabki czosnku
- 4 pomidory obrane ze skorki
- pol szkalnki bialego wina
- pieprz cayenne lub peperoncino, hiszpanska guindilla lub suszone chilli; reasumujac: cos otrego!!!!
- oliwa z oliwek
- sol




Mule myjemy bardzo dokladnie, usuwamy brody i wyrzucamy wszystkie muszle otwarte lub polamane.
Do duzego garnka wlewamy na dno troche wody, na wysokosc ok 2-3 cm. Wrzucamy mule, przykrywamy pokrywka i wlaczamy gaz. Trzymamy je pod przykryciem ok 5 minut az wszystkie mule sie otworza.
Polowke muszli bez miesa wyrzucamy. Nie wylewamy wody, w ktorej sie gotowaly mule. Ukladamy omułki na polmisku i przygotowujemy sos.
Na patelni podsmazamy cebule, czosnek, zielona papryke i obrane pomidory. Gdy zmiekna zalewamy je woda,  w ktorej gotowlismy mule oraz pol szklanki bialego wina. Gotujemy jeszcze chwile az wino wyparuje troche. Przyprawiamy sola i wrzucamy kilka suszonych papryczek chilli. Sos ma byc pikantny.
Calosc miksujemy i przecedzamy przez sitko. Polewamu mule goracym sosem. Podajemy z dobrym bialym winem i grzankami z bialego pieczywa!!! Rewelacja!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz