- pure ziemniaczane ( ugotowane ziemniaki, sol, pieprz, galka muszkatolowa, odrobine mleka lub smietany)
- 1 cebula
- 4 zabki czosnku
- jedna czerwona papryka
- mieso mielone wolowe
- koncentrat pomidorowy
- zolty ser
- przyprawy: sol, pieprz, oregano, majernek
Przygotowujemy puree ziemniaczane z dodatkiem galki muszkatolowej i odrobiny mleka lub smietany. Nastepnie podsmazamy cebule, czosnek i czerwona papryke. Dodajemy mielone mieso i podsmazamy razem z cebula, czosnkiem i papryka. Przyprawiamy je sola, pieprzem, mozna dodac majeranek, lub oregano jesli ktos woli. Zalewamy mieso koncetratem pomidorowym (nie za duzo, wystarczy male opakowanie). Ja zawsze dodaje odrobine cukru do pomidorow. Gotujemy calosc razem ok. 5 minut.
Dno naczynia zaroodpornego wykladamy warstwa puree ziemniaczanego, nastepnie ukladamy warstwe miesa i tak na zmiane konczac na warstwie miesnej. Posypujemy zoltym serem, najlepiej mozarella i wkladamu do piekarnika na 20 minut. Proste i pyszne!!!
A może dodasz przepis do akcji konkursowej: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata
OdpowiedzUsuń