niedziela, 26 lutego 2012

Krem z selera naciowego z jablkiem i serem plesniowym

- 400 gr selera naciowego bez lisci
- 200 gr ziemniakow
- maslo
- woda
- sol, pieprz
- 100 ml smietany
- ser roquefort
-jedno jablko



Seler myjemy, usuwamy liscie i kromoimy w kostke. Dusimy go na masle. Ziemniaki obieramy i rowniez kroimy w kostke, dodajemy do selera i dusimy ok 10 minut mieszajac.
Zalewamy woda, dodajemy sol i pieprz, mozna dodac troche kostki rosolowej, gotujemy ok 20- 30 minut. Na koncu dodajemy troche smietany i miksujemy. Przecedzamy zupe przez sitko.
Jablko obieramy i kroimy w osemki. Wkladamy na minute do mikrofali aby zmiekly.
Podajemy krem z kawalkami jablka i pokruszonym roquefortem. Pyszne!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz