niedziela, 12 lutego 2012

Drożdżówki cynamonowe

- 700 gr maki
- 400 ml mleka
- 50 gr drozdzy
- 200 gr cukru
- 250 gr masla
- cukier waniliowy
- cynamon (duzooo!!!)
- 1 jajko
- cukier puder do lukru (nie trzeba lukrowac)






Polowe masla rozpuscic w rondelku i dodac polowe mleka. Podgrzac. W drugim rondelku podgrzac reszte mleka i rozpuscic w nim  dokladnie drozdze ( dodajac dwie lyzki cukru i 4 lyzki maki). Poczekac az troche wyrosna.
Do duzej miski wsypac make i cukier. Dodac jajko i rozpuszczone maslo z mlekiem. Nastepnie dodac rozpusczzone wczesniej drozdze.  Wszystko dokladnie wymieszac. Miske odstawic w cieple miejsce i poczekac okolo godziny az ciasto urosnie.
Ciasto rozciagamy na stolnicy posypanej maka tak aby powstal waski prostokat. Smaruemy cala powierzchnie maslem, posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem. Zawijamy  wzdluz jak rolade.
Kroimy nozem na centymetrowe krazki i ukladamy na wysmarowanej maslem blaszcze. Nalezy zachowac odstepy miedzy drozdzowkami, gdyz urosna.
Lukier przygotowujemy z cukru pudru, wody i cynamonu. Lukier nie jest konieczny. Mozna posypac je cukrem.Pyszne!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz