niedziela, 12 lutego 2012

Morelowy kurczak


-1, 5 kg kurczaka (moga byc tylko udka)
- pol szklanki dobrego dzemu morelowego z kawalkami owocow
- pol szklanki majonezu
- 2 zabki czosnku
- sol, pieprz, slodka papryka




Przepis z ostatniego numeru Kuchni. Polecam. Wysmienity i bardzo prosty.

Dzien wczesniej przygotowujemy marynate: mieszamy dzem, majonez oraz rozgnieciony czosnek i pieprz. Kurczaka solimy i posypujemy go papryka. Umieszczamy go w naczyniu zaroodpornym i smarujemy marynata.Przykrywamy naczynie folia aluminiowa i wkladamy na noc do lodowki.
Kurczaka pieczemy w piekarniku najpierw pod przykryciem, na koncu zdejmujemy przykrywke aby sie zrumienil. Pieczemy go w sumie okolo godziny.



4 komentarze:

  1. Robiłam. Faktycznie rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. robiąc dziś kurczaka ze śliwką, planowałam kolejną przygodę z mięsem i owocami z właśnie morelami :)
    pozdrawiam,
    http://kocie-smaki.pl

    OdpowiedzUsuń