-1, 5 kg kurczaka (moga byc tylko udka)
- pol szklanki dobrego dzemu morelowego z kawalkami owocow
- pol szklanki majonezu
- 2 zabki czosnku
- sol, pieprz, slodka papryka
Przepis z ostatniego numeru Kuchni. Polecam. Wysmienity i bardzo prosty.
Dzien wczesniej przygotowujemy marynate: mieszamy dzem, majonez oraz rozgnieciony czosnek i pieprz. Kurczaka solimy i posypujemy go papryka. Umieszczamy go w naczyniu zaroodpornym i smarujemy marynata.Przykrywamy naczynie folia aluminiowa i wkladamy na noc do lodowki.
Kurczaka pieczemy w piekarniku najpierw pod przykryciem, na koncu zdejmujemy przykrywke aby sie zrumienil. Pieczemy go w sumie okolo godziny.
Na pewno jest wyśmienity! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam. Faktycznie rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńmorelowy? o... ciekawie brzmi.
OdpowiedzUsuńrobiąc dziś kurczaka ze śliwką, planowałam kolejną przygodę z mięsem i owocami z właśnie morelami :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
http://kocie-smaki.pl