sobota, 10 marca 2012

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Ciasto dla wielbicieli słodko-gorzkawego smaku skórki pomarańczowej, lekkie, wilgotne i.... mocno pomarańczowe!!!

- 2 pomarancze
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1, 5 szklanki zmielonych migdalow
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia





Ciasto jest dziecinnie proste. Jego podstawa sa ugotowane pomarańcze. Ja gotuje je w szybkowarze, w normalnym garnku nalezy je gotowac prawie godzine, az zupelnie zmiekna. Odcinamy koncowki pomaranczy, kroimy je w duzo kostke razem ze sorka i usuwamy pestki. Nagrzewamy piekarnik.
Wrzucamy pomarancze do blendera i miksujemy je dokladnie. Powinno nam powstac ok 1, 5 szkalnki puree pomaranczowego.
Miksujemy jajka, dodajemy proszek do pieczenia i cukier, miksujemy razem. Na koncu dodajemy zmielone migdaly i zmiksowane pomarancze. Mieszamy wszystko dokladnie.
Wylewamy mase na blache wysmarowana maslem i posypana maka, pieczemy ok 45 mniut, 180 stopni.  Po ostygnieciu posypujemy cukrem pudrem. Proste i pyszne!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz