sobota, 10 marca 2012

Zielone szparagi w ciescie francuskim


- zielone  szparagi
- plastry szynki serrano lub prosciutto
- parmezan ja uzylam hiszpanski ser manchego
- ciasto francuskie
- bialko do posmarowania ciasta




Uwielbiam zielone szparagi. Najbardziej te grillowane posypane gruba sola morska.
Ten przepis jest rowniez bardzo prosty. Podgotowane troche szparagi zawijamy w plastry szynki serrano, wciskajac  miedzy szynke i szparage  male kawalki parmeznu lub innego sera, ja uzylam hiszpanski ser manchego. Ciasto francuskie kroimy wzdluz na cienkie paski. Obwijamy szparagi paskami ciasta francuskiego. Ukladamy je w naczyniu zarodpornym, najlepiej na pergaminie, smarujemy roztrzepanym bialkiem i wkladamy do piekarnika na ok 25 minut. Pyszne!!!


1 komentarz:

  1. Pyszniutkie szparagi,własnie kupilam w Lidlu zielone szparagi i polałam bułka tartą z masełkiem,pycha ale chętnie wypróbuję w cieście francuskim:)

    OdpowiedzUsuń