- piersi z kurczaka
- cebula dymka
- 1 zabek czosnku
- rozmaryn (najlepiej swiezy)
- biale wino
- smietanka
- zielona pietruszka
- sol, pieprz
- oliwa
*Piersi myjemy, przyprawiamy sola i pierzem, lub wegeta.
*Rumienimy je na oliwie na rozgrzanej patelni i odkladamy je na bok.
*Na tej samej patelni dusimy cebule pokrojona w grube plastry, dodajemy czosnek. Gdy cebula zmieknie podlewamy ja bialym winem.
*Zalewamy calosc smietana i miksujemy sos.
*Umiesczamy piersi ponownie na patelni i dusimy je w powstalym sosie dodajac spora garsc swiezego rozmarynu oraz zielona pietruszke.
* Pyszne z kuleczkami z puree z ziemniakow.
Smacznego!!!
Kurczak i rozmaryn to zawsze strzal w dziesiatke!
OdpowiedzUsuń