sobota, 17 marca 2012

Kurczak w sosie rozmarynowym

- piersi z kurczaka
- cebula dymka
- 1 zabek czosnku
- rozmaryn (najlepiej swiezy)
- biale wino
- smietanka
- zielona pietruszka
- sol, pieprz
- oliwa


 

 
*Piersi myjemy, przyprawiamy sola i pierzem, lub wegeta.

*Rumienimy je na oliwie na rozgrzanej patelni i odkladamy je na bok.

*Na tej samej patelni dusimy cebule pokrojona w grube plastry, dodajemy czosnek. Gdy cebula zmieknie podlewamy ja bialym winem.

*Zalewamy calosc smietana i miksujemy sos.
*Umiesczamy piersi ponownie na patelni i dusimy je w powstalym sosie dodajac spora garsc swiezego rozmarynu oraz  zielona pietruszke.

* Pyszne z kuleczkami z puree z ziemniakow.

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Kurczak i rozmaryn to zawsze strzal w dziesiatke!

    OdpowiedzUsuń