sobota, 17 marca 2012

Sałatka z jajkiem, boczkiem, karamelizowaną cebulą z musztardowym winagretem


Zainspirowana sałatką z jajkiem i boczkiem Nigelli. Jest pyszna, ma skladniki zimne i cieple, slodkie i ostre i gorzkie. Wspaniala!!!

- salata, koniecznie jakas gorzkawa odmiana typu endywia
- jajka ugotowna na poltwardo, zoltko powino byc miekkie w srodku
- boczek wedzony pokrojony w paski
- szczypiorek

Skladniki do cebuli karamelizowanej:
- cebula
- oliwa
- brazowy cukier
- ocet winny
- sczypta soli

Sos:
- oliwa (nie za duzo)
- sporo dobrej ostrej musztrdy najlepiej dijon
- ocet balsamiczny z Modeny




* Jajka gotujemy na polmiekko.

*Przygotowujemy cebule karemelizowana: Na oliwie podsmazmy cebule pokrojona w piorka. Gdy sie zeszkli dodajemy 3-4 lyzki brazowego cukru, zalewamy octem i dusimy ok 15 minut, mieszajac od czasu do czasu. Mozna cebule podlac woda. Cebulka powinna byc brazowa ale miekka, nie chrupiaca.

*Boczek kroimy na drobne paseczki i podsmazamy go na suchej patelni az stanie sie chrupiacy.

*Salate myjemy i kroimy. Ukladamy ja na polmisku. Nastepnie dodajemy pozostale skladniki: jajka, cebule karamelizowana i boczek. Posypujemy szczypiorkiem i zalewamy musztardowym winagretem.

Pyszne!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz