wtorek, 6 grudnia 2011

Kura faszerowana

- duza pularda, lub inna kura najlepiej z hodowli ekologicznej
- 0, 5 mielonego miesa (najlpiej wymieszac drobiowe z wolowym)
- wino Pedro Ximenez
- rodzynki, sliwki suszone, orzeszki piniowe, suszone morele
- surowe jajko
- pol cebuli
- 3 zabki czosnku
- sol, pieprz
- oliwa
- maslo




Kure przyprawiamy sola i pieprzem i smarujemy obficie maslem (powinno smarowac sie smalcem ale ja jestem antysmalcowa; nie zalujmy masla, najlepiej wlozyc kawalki masla pod skorke).
Nastepnie przygotowyjemy farsz. Cebulke kroimy bardzo drobno i podsmzamy ja na oliwie az zmieknie. Do miesa mielonego dodajemy wczesniej namoczone w slodkim winie rodzynki, suszone sliwki, suszone morele, orzeszki piniowe, jedno surowe jajko, podsmazona cebulke oraz 3 rozgniecione zabki czosnku. Przyprawiamy sola i pieprzem i dodajemy pol kieliszka slodkiego wina Pedro Ximenez (mozna zastapic brandy lub koniakiem). Mieszamy wszystko dokladnie.
Nastepnie faszerujemy kure i ukladamy ja na  blaszce do pieczenie wczesniej wysmarowanej oliwa. Pieczemy pularde ok 1, 5 godziny w zaleznosci od wagi (ok godziny na kilogram kury). Podlewamy winem i trakcie pieczenia.
Ja na pol godziny przed koncem pieczenia dodaje ziemniaki, cebule, nieobrany czosnek i kawalki jablek, ale to juz zalezy od Was!!! Wesolych Swiat!!!!

2 komentarze: