poniedziałek, 19 grudnia 2011

Muszle sw.Jakuba zapiekane pod beszamelem

- muszle swietego Jakuba, czyli przegrzebki
- krewetki tygrysie
- paluszki krabowe
- pol cebuli
- 2 zabki czosnku
- oliwa
- polowka czerwonej papryki
- dobre biale wino
- maslo, maka, mleko i  galka muszkatolowa to wykonania beszamelu
- bulka tarta



Muszle swietego Jakubam, czyli patrona Hiszpanii, sa symbolem pielgrzymki do Santiago de Compostella. Oprocz tego sa bardzo smacznym kaskiem!!! Sa dosc drogie, sczegolnie teraz w okresie swiatecznym.
Ja zachowuje muszle i sluza mi poniej jako miseczki do salatek lub po prostu zapiekam inne owoce morza pod beszamelem, czyli robie przegrzebki bez przegrzebek. Jest to bardzo efektowne, tak wiec nigdy nie wyrzucajcie muszli.
Przegrzebki nalezy namoczyc we wodzie z sola prze jakies dwie godziny przed przygotowaniem, zebysmi nie poczuli piasku miedzy zebami;)))

Jak to zwykle z Hiszpani bywa zaczniemy od....????? Tak jest, od podsmazenia na oliwie cebuli z czosnkiem i papryka!!!
Nastepnie przygotowujemy beszamel. W rondelku rozpuszczamy maslo, dodajemy make, dokladnie mieszamy, wlewamy mleko nie przestajac mieszac, przyprawiamy sola i galka muszkatolowa, na koniec dodajemy dobre biale wino i gotujemy kilka minut, mieszajac caly czas!!!

Ugotowane krewetki kroimy na 4 czesci, paluszki krabowe rowniez kroimy dosc drobno. Mieszamy sofrito, czyli uduszona cebule z papryka, z beszamelem i z owocami morza. Powstala masa  faszerujemy muszle Jakuba. Posypujemy je tarta bulka i wladamy do piekrnika i gratynujemy ok 5 minut.

Fantastyczne z bialym winem, jako pierwsze danie swiateczne!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz