niedziela, 11 grudnia 2011

Biale szparagi faszerowane krewetkami

- biale szparagi ze sloika (koniecznie grube)
- por (biala czesc)
 - krewetki tygrysie
- troche bialego wina
- maka
- jajko
- oliwa

sos: majonez, gesta smietana i koniak


 


Szparagi sa rewelacyjne, ale uprzedzam ze musicie sie uzbroic w cierpliwosc...
Szparagi kroimy wzdluz na pol i lekko ugniatamy aby sie jak najbardziej splaszczyly.
Na patelni podmazamy bardzo bardzo bardzo drobno pokrojony por i bardzo drobno pokrojone krewetki.
Zalewamy bialym winem, czekamy az wyparuje. To bedzie farsz, ktory bedziemy faszerowac szparagi.
Farsz ukladamy na polowie szparagi, uwaznie aby nie wypadl nam po bokach. Przykrywamy to druga polowka szparagi. I tu zaczyna sie zabawa, najlepiej miec pod reka kieliszek dobrego wina i podejsc do tematu z duzo doza cierpliwosci. Zapewniam, ze warto!!!
Na jednym talerzu rozbijamy jajko, na drugim make. Obtaczamy szpargi najpierw w mace a nastepnie w jajku i wrzucamy na patelnie z rozgrzana oliwa. Wymaga to wprawy, bo moze nam wypasc farsz. Pierwszy moze Wam sie nie uda, ale przy kolejnych nie bedzie juz problemu. Nalezy to robic powoli i uwaznie i to wszystko. Gdy szparagi beda juz usmazone przygotowujemy sos. Mieszamy majonez, smietane i sporo koniaku lub brandy. 
Ukladamy szpargi na blaszce, zalewamy sosem i gratynujemy przez 5 minut. Zapewniam Was ze sa rewelacyjne!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz