poniedziałek, 19 grudnia 2011

Salpicon de marisco


Salpicon  de marisco to salatka z owocow morza, ja uzylam tym razem:

- ugotowane krewetki tygrysie
- ugotowana osmiornice
- ugotowane mule
- cebulke
- jajko na twardo


Mozna dodac inne owoca morza, zielona papryke, awokado, ja jednak wole moja wersje. Czasem dodaje kawalki ugotowanej ryby najlepiej zabnicy.

Najwazniejszy jest sos, czyli vinagreta, do jej przygotowanie potrzebujemy:

- oliwa z oliwek,  3 razy wiecej oliwy niz octu
- ocet
- sol, pieprz




Najlepiej kupic mrozone ugotowane wczesniej owoce morza. Gotowanie osmiornicy to nie prosta sprawa. Kroimy osmiornice na male kawalki, krewetki i malze dodajemy w calosci. Kroimy cebule i jajko na twardo.
Przygotowujemy sos: oliwe (proprcja 3:1) mieszamy z octem, sola i pieprzem, mieszamy energicznie lub miksujemy tak jakbysmy przygotowywali majonez. Ma powstac bialy sos ale nie majonez, tak wiec chodzi o to aby w odpowiednim momencie przerwac miksowanie.

Zalewamy salatke tym sosem i wkladamy na noc do lodowki!!! Pyszne, swietne danie na Swieta!!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz