poniedziałek, 19 grudnia 2011

Ciasto francuskie z dorszem

- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 3 zabki czosnku
- pol czerwonej papryki
- o, 5 kg dorsza (mozna uzyc innej ryby, choc polecam dorsza atlantyckiego lub swiezego tunczyka)
- rodzynki ( wczesniej namoczone we wodzie)
- oliwa
- gesty sos pomidorowy
- biale wino
- sol ,pieprz
- 1 surowe jajko

 
 


Drobno kroimy cebule, czosnek i czerwona papryke. Dusimy to wszystko na oliwie az papryka i cebula beda miekkie. Dodajemy kawalki dorsza, ryba rozpadnie sie na kawalki ale to nic. Dodajemy gesty sos pomidorowy, przyprawiamy sola i pieprzem. Nalezy uwazac zeby nie przesadzic z sosem pomidorowym, to ma byc farsz a nie sos! Dodajamy rodzynki, odrobine bialego wina i gotujemy ok 5-10 minut.

Ukladamy na blaszcze jedna warste ciasta francuskiego, nakladamy na nia farsz i przykrywamy druga warstwa ciasta. Dokladnie zawijamy boki, smarujemy ciasto roztrzepanym bialkiem i pieczemy w piekarniku ok 25-30 minut. Pyszne!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz