wtorek, 6 grudnia 2011

Udka kurczaka w pomaranczach

- 6- 8 udek kurczaka
- 2 pomarancze
- 2 cebule
- 3 duze ziemniaki
- 3 zabki czosnku
- lisc laurowy i ziele angielskie
- oliwa
- sol i pieprz
- ostra i slodka papryka
- 1 kostka Knorra




Przepis bardzo bardzo prosty i pyszny. Udka przyprawiamy sola i pieprzem. Ukladamy na dnie duzego naczynia zarodpornego. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube pastry. Cebule kroimy na cztery czesci. Jedna pomarancze kroimy w osemki. Ukladamy cebule, zeimniaki i pomarancze  oraz trzy  nieobrane zabki czosnku na blaszcze.  Przygotowujemy sos: oliwa, kostka knorra oraz  sok z jednej pomaranczy. zalewamy nim kurczaka. Dodajemy ziele angielskie oraz liscie laurowe, posypujemy calosc ostra i slodka papryka i wkladamy na godzine do piekarnika.  W trakcie pieczenia podlewamy sosem. Rewelacja!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz