niedziela, 11 grudnia 2011

Pulpety w sosie pieczarkowym

- 0, 5 kg mielonego miesa
- 2 zabki czosnku
- 1, 5 cebuli (pol do miesa, jedna duza do sosu)
- jedna pszenna bulka
- sol, pieprz, majeranek
- 1 jajko
- 300 gr pieczarek
- pol szklanki bialego wina
- zielona pietruszka
- 200 gr gestej smietany



 

Do surowego miesa dodajemy drobno pokrojona cebulke, rozgnieciony czosnek, surowe jajko, namoczona bulke oraz przyprawy: sol, pieprz i majeranek. Mieszamy wszystkie skladniki formujemy male kulki, ktore nastepnie smazymy na oliwie bez panierki.
Na osobenj patelni smazymy cebule, gdy zmieknie dodajemy pokrojone pieczarki. Zalewamy to bialym winem, na koncu dodajemy gesta smietane oraz zielona pieruszke. Przyprawiamy sos sola i pieprzem. Polewamy pulpety sosem. Samacznego!!!


1 komentarz: