czwartek, 14 lipca 2011

Zupa pomidorowo-porowa na zimno


Pyszna zupa pachnaca bazylia...

- 1 kg pomidorow
- 3 pory (biale czesci)
- 5 zabkow czosnku
- oliwa
- swieza bazylia
- ocet winny
- kostka rosolowa
- listek laurowy
- angielskie ziele
- sol, pieprz



Pomidory zalewamy wrzatkiem i obieramy ze skorki. Na oliwie dusimy drobno pokrojonego pora. Dodajemy czosnek i obrane pomidory, laurowe liscie i angielskie ziele. Dusimy calosc ok 20 minut z kostka rosolowa, przyprawiamy sola i pieprzem. Kroimy drobno kilka lisci bazylii i miksujemy wszystko dokladnie. Zupe chlodzimy i przed podaniem dodajemy 4 lyzki octu winnego. Podajemy przybrane liscmi bazylii. Pyszne!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz