Kolejnosc i proporcje sa dowolne. Mozna ulozyc tak jak ja przy uzyciu metalowej foremki lub podac w przezroczystej szklanej misce.
Skladniki:
- utarte buraczki ze sloika
- tunczyk w oliwie
- ziemniaki ugotowane w mundurkach
- jajka ugotowane na twardo
- ogorki konserwowe
- cebulka
- jablko
- szczypiorek
- majonez
- sol i pieprz
Ostudzone ziemniaki i jajka obieramy i kroimy je w kostke. Jablko obieramy ze skorki i rowniez koimy w kostke. Drobno kroimy ogorki konserwowe i cebulke. Ukladamy warstwami, jedna z warstw solimy i pieprzymy, inna smarujemy majonezem. Ja ulozylam to w nastepujacej kolejnosci od dolu: ziemniaki, jajko, tu nastapily przyprawy, nastepnie majonez, jablko, cebula, ogorek, tunczyk i an koncu buraczki. Calosc przybralam szczypiorkiem. Rewelacja!!! W szklanej misce tez wyglada ladnie, nalezy uwazac wtedy zeby nakladac warstywami i nie wymieszac wszystkiego, bo buraczki barwia reszte salatki i wtedy nie wyglada to zbyt efektownie. Ja wole indywidualne porcje i dlatego uzywam metalowego krazka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz