sos (proporcje dla 2 osob):
- 250gr duzych surowych krewetek
- 3-4 duze pieczarki
- 200 ml gestej smietany
- 5 zabkow czosnku
- 2 papryczki ostre guindilla
- oliwa
- sol i pieprz
- biale wino
- starta skorka z cyryny, troche soku z cytryny
Na oliwie podsmazamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz papryczki guindilla (papryczki sa opcjonalne, ja lubie ostre dania). Dodajemy surowe krewetki. Mieszamy. Dodajemy pieczarki pokrojone w cwiartki. Podsmazamy wszystko razem kilka minut. Dodajemy smietane i odrobine bialego wina, gotujemy kolejne kilka miut, w zasadze az sie podgrzeje smietana. Przyprawiamy. Na koncu dodajemy troche soku z cytryny i odrobine utartej skorki cytrynowej. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz