czwartek, 14 lipca 2011

Tortilla ze szpinakiem i tunczykiem


Najlepsza tortille ze szpinakiem i tunczykiem robila Carmen, babcia mojego chlopaka. Mysle o niej za kazdym razem gdy ja przygotowuje...

- 5 jajek
- 0, 5 kg mrozonego szpinaku lisciastego
- 1 duza cebula
- 4 zabki czosnku
- 2 male puszki tunczyka
- garsc namoczonych rodzynek
- oliwa
- sol, pieprz




Na patelnie wlewamy oliwe z oliwek. Drobno kroimy cebule, wrzucamy ja na patelnie. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Gdy cebula zmieknie dodajemy szpinak, przyprawiamy calosc i smazymy ok 5 minut. Wrzucamy szpinak do miski, dodajemy tunczyka, namoczone rodzynki oraz rozbeltane jajka. Na patelnie wlewamy troche oliwy, nie za duzo, gdy bedzie juz bardzo goraca wlewamy mase jajeczno-szpiankowa. Po kilku minutach zmniejszamy ogien. Przewracamy tortille przy pomocy talerza i smazymy z drugiej strony kilka minut. Mozna jesc na cieplo jak i na zimno. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz