niedziela, 13 listopada 2011

Zypa dyniowo- pomaranczowa


0, 5 kg dyni
2 ziemniaki
1 por (biala czesc)
1 pomarancza
1 kostka rosolowa
200 ml smietany
oliwa
sol, pieprz, sczypta imbiru i cynamonu


 

Myjemy pora i kroimy go dosc drobno. Podsmazamy go na oliwie. Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostke  i rowniez wrzucamy do garnka, mieszamy. Gdy por bedzie miekki zalewamy calosc woda (uwaga nie za duzo!! to ma byc krem, lepiej dolac pozniej, gdy zupa okaze sie zbyt gesta). Dodajemy dynie bez skorki i pestek pokrojona w kostke. Dodajemy rowniez pomarancze przekrojona na pol, ze skorka. Dodajemy kostke rosolowa i gotujemy razem ok 20 minut. 
Gdy dynia i ziemniaki beda juz miekkie wyciagamy pomarancze, wyciskamy z niej sok i wyrzucamy skorke. 
Przyprawiamy sola, pieprzem, mozna dodac przyprawe do zup oraz koniecznie odrobine imbiru i szczypte cynamonu. Dodajemy smietane i miksujemy.Pyszne!!!


1 komentarz: