środa, 16 listopada 2011

Kurczak w jogurtowej marynacie

  
 - 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostke
- 1 jogurt naturalny
- 3 zabki czosnku
- indyjska przyprawa garam masala (kminek, cynamon, pieprz, gozdziki, kardamon, chili, galka muszkatolowa)
- sol
- sok z polowy cytryny
- gesta smietana
- oliwa z oliwek




Przepis mojej kolzanki Richy z Indii. Przypomnailam sobie o nim po kilku latach, kurczak jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu!!
Kurczaka kroimy w kostke. Przygotowujemy marynate: jogurt naturalny mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Zalewamy tym kurczaka, mieszamy i zostawiamy na noc w lodowce.
Tuz przed smazeniem wyciskamy sok z polowy cytryny. Smazymy kurczaka na bardzo malej ilosci oliwy az sie zrumieni, powinien sie lekko przypiec. Na samym koncu zalewamy go bardzo mala iloscia smietany i podgrzewamy razem ok pol minuty. Podajemy z ryzem. Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. A to ciekawe. :) Taki szybki i smaczny kurczak to coś w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy kurczaka przed smazeniem trzeba odsaczyc z jogurtu?

    OdpowiedzUsuń