niedziela, 13 listopada 2011

Lasagna z pieczarkami i szpinakiem

- makaron lasagna (ja kupuje ten co nie wymaga gotowania)
- 0,5 kg mrozonego szpinaku
- 0,5 kg pieczarek
- boczek wedzony, moze byc szynka serrano
- 2 cebule
- 4 zabki czosnku
- gesty sos pomidorowy
- oliwa
- beszamel (ja kupuje gotowy, mozna zrobic samemu, lub ewentualnie posypac zoltym serem)
- sol, pieprz, oregano, cukier
 



Lasagna ma dwa farsze: szpinakowy i pieczarkowy.
Pierwszy z nich przygotowyjemy w nastepujacy sposob:
Na oliwie podsmazamy pokrojona drobno cebulke, czosnek. Gdy cebulka zmieknie dodajemy szpinak, przyprawiamy go sola i pieperzem i gotujemy przez ok 10 minut. 
Drugi farsz:
Rowniez podsmazamy cebulke i czosnek, dodajemy boczek lub szynke serrano i na koniec pieczarki pokrojone w kostke. Przyprawiamy sola i pieprzem.
Nastepnie przygotowujemy sos: do gestego sosu pomidorowego dodajemy oregano, pieprz i szczypte cukru.
Naczynie zarodporne smarujemy oliwa i ukladamy pierwszy plat makaronu na nim jeden z farszy i polewamy go sosem, nstepnie kolejny plat makaronu i inny farsz i tak na zmiane. Calosc zalewamy beszamelem i  wkladamy do piekarnika na ok 20 minut. Rewelacja!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz