niedziela, 13 listopada 2011

Empanada de atun, czyli ciasto francuskie z tunczykiem


 - ciasto francuskie
- 3 puszki tunczyka
- zielone oliwki
- 1 duza cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 zabki czosnku
- 2 jajka ugotowane na twardo i jedno surowe
- gesty sos pomidorowy
- oliwa
- sol, pieprz, cukier


 
 


Przepis jest bardzo prosty. Jak to zazwyczaj w hiszpanskiej kuchni bywa zaczniemy od przygotowania sofrito. Drobniutko kroimy cebulke, czosnek i czerwona papryke i dusimy wszystko na oliwie przez ok 10 minut.
Nastepnie dodajemy tunczyka wczesniej odsaczonego z oliwy, drobno posiekane zielone oliwki oraz pokrojone w kostke jajka na twardo. Zalewamy calosc gestym sosem pomidorowym, przyprawiamy sola, pieprzem i odrobina cukru. Gotujemy wszystko razem przez chwile. 
Ten farsz wykaladamy na ciasto francuskie i zawijamy jak rolade. Nalezy szczelnie zawinac boki. Smarujemy ciasto roztrzepanym bialkiem i wkladamy do piekarnika na ok 20 minut. Mozna podawac na cieplo i na zimno. Dobre na imprezy. Polecam!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz