niedziela, 20 listopada 2011

Cannelloni z miesem

 - makaronu cannelloni
- 400 gr mielonego miesa
- gesty sos pomidorowy
- pol cebuli
- 3 zabki czosnku
- sol, pieprz, majeranek, oregano, cukier
- oliwa
- sos beszamelowy ( na gorace  maslo wsypujemy 2 lyzki maki i zalewamy zimnym mlekiem, podgrzewamy ciagle mieszajac, przyprawiamy sola i galka muszkatolowa)


Posmazamy cebulke na oliwie, nastepnie dodajemy ja do surowego miesa. Mieso przyprawiamy jak na kotlety mielone: dodajemy rozgnieciony czosnek, sol, pieprz, majeranek, oregano, mozna dodac swieza bazylie. 
Jesli mamy makaron typu platy zanurzamy go w goracej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu .
Zawijamy surowe mieso w cannelloni. Jesli mamy makaron typu rurki to faszerujemy je. Na dno naczynia zarodpornego wylewamy sos pomidorowy (ja dodaje do niego odrobine cukru), ukladamy na nim cannelloni. Polewamy je ponownie sosem pomidorowym a nastepnie beszamelem. Posypujemy zoltym serem i zapiekamy ok 20 minut w piekarniku.  Smacznego.


2 komentarze:

  1. No ja właśnie dzisiaj na obiad robię tylko ciut inaczej, ale z sosem beszamelowym:)
    Pięknie twoje wygląda:)
    Zapraszam przy okazji do siebie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń