niedziela, 29 lipca 2012

Hummus z ciecierzycy



-  250 ml ciecierzycy z puszki lub ostudzonej ugotowanej
-  2 zabki czosnku
-  2 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
-  sok z polowy cytryny
-  pasta sezamowa tahini (jesli ja macie, mozna dodac oliwe sezamowa lub po prostu zrumienione ziarna sezamu)
- pol szklanki wody z ciecierzycy( z puszki lub  wody, w ktorej gotowalismy ciecierzyce)
- sol





Można użyć odsączonej ciecierzycy z jednej puszki lub ugotować suchą ciecierzycę: należy moczyć ją przez noc w zimnej wodzie, następnie wymienić wodę na świeżą w takiej ilości aby sięgała ponad poziom ciecierzycy i gotować na małym ogniu przez około 2 - 3 godziny do miękkości. Ciecierzycę można gotować z dwoma ząbkami czosnku. W razie potrzeby uzupełniać wodę, nie trzeba dodawać soli.

Przepis na hummus jest bardzo prosty: nalezy zmiksowac wszystkie skaldniki, dolewajac oliwe w trakcie miksowania.

Mozna posypac  hummus ostra papryka lub ziarnami sezamu. Pyszne na kanapki, z krakersami oraz sucharkami. Pyszne i zdrowe!!!


1 komentarz: