wtorek, 31 lipca 2012

Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowo- bazyliowym


- makaron spaghetti

pulpety:

- 0, 5 kg mielonej wolowiny
- 2 rozgniecione zabki czosnku
- pol malej cebulki drobno posiekanej
-drobno posiekana zielona pietruszka
-oregano
-majeranek
-1 jajko

sos:

-oliwa
- pol cebuli
- 200 ml gestego sosu pomidorowego
- swieza bazylia



Bardzo prosty i pyszny przepis:

- Mieszamy wszystkie skladniki na pulpety, przyprawiamy sola i pieprzem. Wazne jest aby dodac sporo zielonej pietruszki. Wyrabiamy mieso i formujemy male kulki. 

- Pulpety smazymy na oliwie i odkaladamy je na bok.  Na tej samej patelni rumienimy drobno pokrojona cebulke, gdy bedzie miekka zalewamy ja sosem pomidorowym. Przyprawiamy sos i na koncu dodajemy sporo posiekanej swiezej bazyli. Wkladamy pupelty do sosu i gotuejmy razem przez 5 minut.

- Podajemy ze spaghetti ugotowanym al dente w wodzie z dodatkiem oliwy.

Smacznego!!!



1 komentarz: