poniedziałek, 4 czerwca 2012

Ensaladilla rusa, czyli salatka ziemniaczana z tunczykiem


Ensaladilla rusa to hiszpanski odpowiednik naszej salatki ziemniacznej. Jest do danie typowo hiszpanskie mimo nazwy: salatka rosyjska. Co rozni ja od naszej salatki? Tunczyk!!!

- ugotowane ziemniaki
- mrozonka warzywna (fasolka, groszek i marchewka pokrojona w kostke)
- jajka na twardo
- majonez
- zielone oliwki
- tunczyk z puszki
- paluszki krabowe
- papryka piquillo, mozna docac czerwona papryke, lub pominac ten punkt





* Ziemniaki i ugotowane jajka kroimy w drobna kostke.

* Mrozone warzywa gotujemy.

* Z tunczyka odlewamy oliwe.

* Paluszki krabowe kroimy w paski, papryke piquillo (jesli mamy) rowniez.

* Oliwki kroimy na pol, mieszamy wszystkie skladnki, dodajemy majonez i przyprawiamy sola i pieprzem.

Chlodzimy w lodowce przed podaniem, smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz