poniedziałek, 4 czerwca 2012

Ajoblanco


W niektorych czesciach Andaluzji jak i w Ekstremadurze jada sie gazpacho bez warzyw tzw. ajoblanco. Jego skaldniki to chleb, migdaly, woda, czosnek, oliwa i ocet. Podaje sie go z kawalkami melona lub z winogronami.

250 gr bialego pieczywa
150 gr obranych migdalow
2 zabki czosnku
5 lyzek oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia
2 lyzki octu z wina Jerez
0, 5 l wody



* Chleb moczymy we wodzie. Mikujemy go z migdalami, czosnkiem i szczypta soli, az powstanie jednolita biala masa.

* Stopniowo i powoli dolewamy oliwe tak jakbysmy robili majonez.

* Na koncu dolewamy wode i ocet Jerez. Przecedzamy.  

W ajoblanco powinien dominowac smak migdalow, nigdy czosnku. Podaje sie je zawyczaj z kawalkami melona lub ze slodkimi winogronami typu moscatel. Ja lubie ajoblanco z szynka serrano i winogronami. Podaje je zazwyczaj w kieliszkach do martini, czasem nabijam winogrona na patyczek do szaszlykow, wyglada to efektownie.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz