sobota, 19 stycznia 2013

Polędwica wieprzowa faszerowna w sosie śliwkowym



- poledwica wieprzowa
- powidla
- czerwone wino
- suszone sliwki bez pestek
- rodzynki, suszone figi lub morele
- garsc orzechow wloskich
- oliwa



* Poledwice zostawiamy na kilka godzin w marynacie z oliwy, rozgniecionego czosnku i czerwonego wina.

* Przygotowujem farsz: drobno kroimy suszone sliwki, morele, rozgniatamy orzechy i dodajemy rodzynki, mieszamy wszystko, ja dodaje lyzke powidel lub dzemu zurawinowego aby lepiej sie skleily wszyskie skladniki.

* Dlugim nozem przebijamy poledwice na wylot i nastepnie faszerujemy. Przyprawimy poledwice sola, piperzem i rumienimy ja z obydwu stron.

* Sos powstaly z pieczenia poledwicy zostawiamy na patelni, dolewamy kieliszek czerwonego wina, czekamy az troche wyparuje i dodajemy dwie lyzki powidel. Gotuejmy przez pol minuty.

* Poledwice kroimy w plasterki polewamy sosem winno-sliwkowym.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz