sobota, 19 stycznia 2013

Musaka

Klasyka w moim domu.

-0, 5 kg miesa mielonego (najlepiej wolowiny)
- 1 duzy baklazan
- gesty sos pomidorowy dobrej jakosci, mzona uzyc swiezych pomidorow pokrojonych w palsterki, choc ja wole z wersje z sosem pomidorowym
- oliwa
- 1 surowe jajko
- czosnek, cebula
- sol, pieprz, majeranek
- troche maki
- utarty zolty ser, najlepiej mozarella





* Mieso mielone przygotowujemy jak na kotlety mielone, z cebulka, czosnkiem, majerankiem, przyprawiamy sola i pieprzem, mozna dodac troche zielonej pietruszki, wbijamy jedno surowe jajko i wyrabiamy mase jaka na kotlety.

* Baklazana kroimy wzdluz na cienkie palsterki. Solimy, obtaczamy w mace i smazymy na oliwie az sie zrumienia. Nastepnie ukladamy je na talerzu wylozonym papierem kuchennym.

* Na dnie naczynia zaroodpornego ukladamy warstwe baklazanow, nastepnie warstwe mielonego miesa. Mieso polewamy gestym sosem pomidorowym. Nastepnie ukladamy kolejna warstwe smazonych baklazanow i kolejna miesa. Polewamy calosc sosem pomidorowym i posypujemy utarta mozarella.

* Wkladamy do piekarnika na 20 minut.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz