sobota, 18 sierpnia 2012

Żółty ser domowej roboty


Bardzo prosty przepis. Szczerze mowic nie liczylam na sukces.. A tymczasem efekt byl rewelacyjny. Prawdziwy zolty ser!!!
Nastepnym razem dodam przeprawy typu oregano, bazylia, moze suszone pomidory...

- 1 kg twarogu
- litr mleka
- 1 jajko
- 100 gr masla
- lyzka sody oczysczonej
- sol




* Mleko zagotowac, dodac twarog, gotowac ok 20 minut mieszajac  (powstana grudki).

* Odcedzic twarog, najlepiej przy uzyciu szmatki.

* Wymieszac twarog i jajkiem, maslem i lyzka sody. Dokladnie wymieszac. Po dodaniu sody ser stanie sie ciagnacy i zacznie przypominac zolty ser.

* Wlozyc ser do plastikowego nacznia, nie przykrywac i zostawic na noc.

8 komentarzy:

  1. Od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia sera. Muszę w końcu spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wow, wow! To brzmi tak prosto ! Można dodać jakiś przypraw? Albo suszonych pomidorów?

    OdpowiedzUsuń
  3. Oregano, suszone pomidory jak najbardziej!!

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy jest jeszcze szansa, że coś zostało, abyś mogła zrobić zdjęcie po przekrojeniu?

    OdpowiedzUsuń
  5. super! wygląda świetnie, ale czy to naprawdę smakuje jak żółty ser? jak zrobię i mi zasmakuje to wstawię na swojego bloga: www.mlodziezowebabeczki.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,opis niekompletny, brak ilości. Zrobiłem ser z wymienionych składników i sody jest za dużo trzeba dać 3/4 z opisu, soli tak samo ale 1/4 bo za słone. Dałem sól a później sodę i wyszły gródki sody w serze. Brak informacji co ile i gdzie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! Na pewno wypróbuję, tylko poszukam, czym zastąpić sodę, żeby było bardziej historycznie.

    OdpowiedzUsuń