niedziela, 25 listopada 2012

Lentejas, czyli soczewica z chorizo



Do soczewicy przekonalam sie calkiem niedawno. Teraz ja uwielbiam. Danie z serii: hiszpanska klasyka!!!

- 0, 5 kg zielonej soczewicy
- 3 chorizo
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 4 zabki czosnku
- mala czerwona papryka
- oliwa
- kostka bulionowa
- pol szklanki gestego sosu pomidorowego
- sol, pieprz i ostra paryka
- 1litr wody
- lisc laurowy




Ja uzywam do tego dania szybkowaru i nie mocze soczewicy przez noc.


1. Pluczemy ziarna soczewicy pod bierzaca woda.

2. Gotujemy soczewice w litrze wody, dodajemy marchewke pokrojona w spore kawalki, ziemniaki przekrojone na pol, lisc laurowy, kostke bulionowa. Gotujemy az warzywa beda miekkie, soczewica nie powinna byc rozgotowana.

3. Przegotowujemy sofrito: na oliwie dusimy cebulke, z czerwona parpryka i czosnkiem.

4. Dodajemy sofrito do ugotowanej soczewicy. Dodajemy chorizo pokrojone w grube plastry.
Gotujemy ok 15 minut, dolewajac wode. Przyprawiamy sola, pieprzem i spora iloscia ostrej papryki (najlepiej piementón).

5. Na koncu wlewamy sos pomidorowy i gotujemy jeszcze przez chwile.

Lentejas nie powinny byc suche, jest do danie, ktore je sie lyzka, przypomina raczej zupe.

Smacznego!!!

1 komentarz: