poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Ciasto francuskie z miesem

- prostokatne ciasto francuskie
- 0,5 kg miesa mielonego (najlepiej wieprzowina i wolowina)
- pol cebuli
- 3 zabki czosnku
- sol, pieprz, majeranek
- pietruszka
- pol szklanki gestego sosu pomidorowego
- 1 surowe jajko
- 2 jajka na twardo



Przygotowujemy farsz jak na mielone, czyli dodajemy do miesa drobno pokrojona cebulke, wycisniety czosnek, sol, pieprz, majeranek i surowe jajko. Do tego dodajemy sos pomidorowy i zielona pietruszke. Mieszamy dokladnie. Rozkladamy ciasto francuskie, ukladamy na srodku farsz zostawiajac odstepy po bokach z kazdej strony. Jajka na twardo przekrawamy na pol i ukladamy na miesnym farszu.  Zawijamy calosc jak rolade, smarujemy bialkiem i pieczemy ok 30 minut w piekarniku. Pyszne!!!



5 komentarzy:

  1. Kasiu zrobiłaś pyszną rzecz do jedzenia ,ja wręcz nie funkcjonuję jak nie mam w lodówce ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie wytrawne pyszności otulone ciastem francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szpinak, makarony, zapiekanki , zapiekane ziemniaczki i jeszcze mięso w ciescie francuskim... i jak tu sie odchudzac, jak na blogu takie pysznosci:) wszystkiego bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  4. zapomniałam zapytać, mięso wczesniej podsmażamy? czy surowe do piekarnika? stawiam na podsmażanie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu, ja dodaje surowe, jest wtedy bardziej zbite po upieczeniu co ulatwia krojenie. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń